2016. július 7., csütörtök

napellenző projekt...jó hosszú lessz...

Nem is tudom hol kezdjem talán 2013 az ideköltözés éve amióta probléma a teraszom a nyári hónapokban. 2014 nyara rekkenő hőség szinte csak reggel max este lehetett használni a terasz. Van egy napernyőm ami  200x250cm és ezzel próbáltam árnyékot csinálni legalább ott ahol kiülök. Egy nagyobb szélnél az ernyő mindég elfordult vagy eldőlt ( ez csak akkor ha az ernyőfejét elbillentettem)
Volt olyan, hogy a kertbe dőlt bele vagy épp a teraszon lévő virágokra. 2015 nyara olyan forró volt, hogy még a légkondit is bekapcsoltam. Minden árnyékolást behúztam és itt kuksoltam a nyári hónapokban. A teraszra napközben kimenni nem volt tanácsos hisz a falakból és a napellenző rácsokból dőlt a forróság. Van egy rózsám a kertbe ami a tavaly megégett a napon pedig a rózsák bírják a forróságot ill. én így tudom. Már 2015 ben is gondoltam arra, hogy kéne a teraszra egy árnyékoló ami az egész teraszt elfedi és nézegettem is a neten de valahogy elvetettem. Aztán kezdett érlelődni bennem, hogy még is csak meg kéne csinálni és februárban neki is láttam a projekt előkészítésének. Kb.8-10 cégnek írtam levelet persze előtte lemértem a terasz  de még előtte végignéztem mi a felhozatal mit érdemes rendelni.
A rendelés:
Függőleges terasznapellenző nyitott szerkezetű távirányítósra és manuálisra, bowdenes megvezetéssel, Helios Separet szerkezet  Sattler napernyő vászonnal szeretnék árajánlatot kérni.
A terasz mérete 250x620cm és 270 magas.

ez a lefelé gördülő (bemutató kép) A takaró elem nem kell mert a teraszon belül lesz.


A 10 levélből 4 válaszolt de később még kaptam 2 választ.
Az első aki kint volt azt rögtön el is küldtem mert fogalma sem volt mit kell csinálni. Sőt amikor elment tévedésből megint felhívott azzal, hogy az előbbi helyen (az én voltam) hamarabb végzett és hogy mehetne előbb. Mondtam neki, hogy ahol előbb végzett az én vagyok :) írtam a főnökének és elmeséltem mi volt és azt is leírtam mennyire impotens volt a kiküldött emberkéje sőt még méretet sem akart venni mert ö látja, hogy mekkora kell. Szóval ez volt az első emberke a ki kijött, persze a főnök felhívott és elnézést kért és soron kívül kijön ha még is úgy gondolom, hogy vele csináltatom meg.
Jöttek az ár ajánlatok egyik drágább volt mint a másik de volt itt "Budán" egy akinek a honlapján ezt találtam...


....és úgy gondoltam kimegyek és megnézem. A 300nm az jó ha volt 50-60nm és max 10 kiállított termék. Egy emberhez irányítottak akinek írtam és küldte az ár ajánlatot. Lekezelő stílus sablonos szöveg stb. Mutatott az udvarom (mert hogy ott volt a bemutató) egy olyat felszerelve amit én kértem és mondtam magyarázza el nekem ennek a menetét. Rögtön azzal kezdte, hogy mennyi az ára amire én közbevágtam, hogy nem az árára vagyok kíváncsi hanem gyártó meg tartósság stb. Kicsit leforráztam és vissza is vett magából. Aztán már kedvesebb volt és kértem egy embert aki kijön és felméri a terepet és elmagyaráz 1-2 dolgot. Jött is az emberke és felmérte a teraszt amit én is megadtam aztán leültünk és elmondott mindent közben én a hozott mintákból válogattam de nem találtam azokat amiket a neten láttam amire az Ö válasz az volt, hogy még nem kapták meg az új mintákat amik a weblapon már megtalálható. Abba maradtunk, hogy pontos árajánlatot ad és ha rábólintok akkor hivatalosan is elküldi de előleget kell utalnom, hogy elkezdjék a munkát.
Meg is jött az ár ajánlat 6szám jegyű volt persze ez lehet magas vagy épp alacsony de ide írom, hogy húzós volt, és ha naphálót kértem volna még +15% lett volna. 2x járt nálam az emberke....
Aztán jöttek az ár ajánlatok de volt aki nem is írt pedig 2x írtam neki. Aki a legdrágább volt az a Rollstar még a fent említettnél is drágább.
Mivel senkivel nem tudtam dűlőre jutni ezért tovább kutakodtam a neten  valami megoldásom amikor megakadt a szemem egy képen ahol karnison fút egy függöny árnyékolónak. Több kerti függöny megoldás is tetszett és ez adta az ötletet, hogy felteszek a teraszra végig karnist és egy vastagabb függönyt  (sötétítőt)  és azt oda húzom ahova akarom. Nézegettem a karnisokat ami beleolvad a mennyezetbe és véletlen akadtam erre



Ikea Kvartal 140cm 1290ft amiből 6 db kellett. (épp kifutó termék ill. az Ikeába már nem is kapható)...
Aztán anyagot kellett keresnem de nem valami vékony vásznat hanem olyat ami vastag és mind a 2 oldalán látszódik a minta. 2nap utánjárás és végre találtam kb úgy 10-15 boltba mentem be (Budán 4 boltba, Pesten végig a Rákóczin ahol volt méterárú majd a Teréz krt  az Eurótextil ahol vettem anyagot. 10m kellett de csak 7,20cm volt és kértem még hozzá. Az ára húzós nagyon de a lakástextil az drága. Fel lett téve a karnis és magam varrtam a függönyt aminek az aljába ólomlapokat tettem nehezéknek. Az első nap jól működött igaz szél nem volt viszont másnap jó nagy zuhé volt ami el is áztatta a függönyt :)



Ahhoz, hogy ne ázzon tovább a kerti székkel ki támasztottam (pont azt az esős időt fogtam ki ami nem rég volt) Az anyag nem vízálló és nem is színtartó. Kissé elkeserítő volt de nem volt mit tennem már fent volt.
Aztán jöttek a szeles napok amikor a függöny úgy viselkedett ahogy egy függönynek kell és lebegett, szállt mindenfele és mint egy vitorla úgy kapott bele a szél. Elkeserítő volt. Aztán kikötöttem de mindennap kikötni meg középen a 2 anyagot csipeszelni aztán a nap végén leszedni na ez az a kényelmetlen dolog ami nem hiányzott. Amikor nem volt szél akkor nagyon jó is volt és kint ültem a teraszon és még az ajtót is nyitva lehetett hagyni. Amikor az egészet nem kell behúzni akkor viszont nem volt mihez hozzá kötni ill. ehhez hozzá kötöttem az alját.... kerti virágtartó ami nem is igazán könnyű...


....és úgy ahogy volt lerántotta a teraszról és még az volt a szerencse, hogy ott volt a bokor és nem borult ki. Ekkor TELTBE a pohár.
A felszerelt karnis és az anyag...ami nagyon tetszik ennek ellenére is....





Ez a kis hercehurca volt a tanulópénz amit valahogy rendbe kell tennem....

De e közben jött egy árajánlat és írta, hogy külföldön dolgoztak és csak most válaszol a levelemre. Küldött ár ajánlatot messzebb a legalacsonyabb áron ugyanazokkal a feltételekkel mint fentebb leírtam. Váltottuk pár levelet és kértem jöjjenek ki és egy felmérést csináljanak és egy végleges árajánlatot kérnék. És itt a pont.... Ha előbb jött volna az ajánlat akkor belesem kezdek az egészbe. Hiába olcsóbb a mostani ajánlat ha már elköltöttem egy csomó pénzt....

A meglévő székpárnák, és párnákhoz választottam ponyvát ami mindenhez megy....


......a középső a nyerő... nem csak ezek a huzataim vannak de úgy választottam, hogy mindhez jól menjen...
A napellenző árajánlat kérés ezekhez  ment ki:
Rollstar
Napellenző Centrum
Opanszky
Csancsa Bt
Józsa
Érdiredőny
Solarstop
Szajkó
Wolfking
 
Ezenkívül voltak akik nem is válaszoltak.....

A láda ami a teraszon volt kiürült már csak 2 tételem van ami elfért a benti szekrénybe így meg lett hirdetve és el is vitték. Ami még benne volt az a kerti cuccok és a kerti párnák amiknek kellene egy valami olyan ami oda illik a terasz végébe. Megint keresgéltem és amit találtam az megint nem idehaza van.... szokás szerint. Megkértem egy céget, hogy hozza be mert ők forgalmazzák azokat a márkákat amit kinéztem...


  
2 hét múlva meg is jött amit magam szereltem össze...( 4 nagy csomag volt)  így spóroltam kb 30-35ezer ft mert egy szerelés ennyi lenne...a rajz alapján csináltam a magasabbikat amit nem kellett volna mert 3x is szétszedtem :) a kisebbiket már úgy csináltam ahogy az eszem diktálta...




csempe is kerül a kisebbikre ez csak próba... és nem fehér lesz...


első felállítás...



és átkerült ide a kinti kis konyha... persze még alakul mert csak oda lett téve... a virágoknak még helyet kell találnom (szobanövények)


ami eddig volt az megy vissza a helyére...


a kezemet már csak így tudtam használni :)


találtam pár csempét ami tetszik...




ennek járok most utána még, 1nm sem kell, nehéz így csempét venni...

Sikerült megrendelnem 1nm csempét webshopon keresztül ahonnan felhívtak, hogy teherkocsit nem fognak kiküldeni  1nm csempéért és ha gondolom akkor a saját kocsijával kihozza 4000ft ért. Hát persze mondom és hozzá tettem, hogy van sok futárszolgálat aki szívesen kihozná fele ennyiért sem... de ők nem küldik így ki stb.... csak ragozta én meg mondtam tárgytalan az egész.
Másnap a Bécsi úton elmentem több boltba is és találtam amit szeretnék. Egy kis bolt tele jobbnál jobb csempékkel.
Amit választottam  az a Realonda családból a Cardiff Fabrik csempét...ez lesz a kisebbik szekrény teteje...


 végre meg van, eléggé húzódik az egész projekt...

Elkészült a roló és a fiúk mentek érte és szóltak, hogy jönnek szerelni aztán felhívtak, hogy mégsem jönnek mert a gyártó elbaltázta a rendelés. Na most vagy csúszás van és ezt találták ki vagy tényleg nem lett jó.... ki tudja. Pedig felkészülten és kiürítettem a teraszt levettem a lebegő függönyt és még a karnist is...puff.
Azért volt munkám a szekrények kaptak lakatot amit én szereltem fel...



ez is egy tortúra volt mert belülre akartam szerelni és nem volt hosszú fül így hajlítottam ezt ami fent van...nem tudom mi a neve de valami bútor alkatrész ami épp nekem találták ki...
Persze nem voltam boldog, hogy nem jöttek szerelni és pufogtam magamba, hogy balekokkal vagyok körbevéve. Másnap reggel jött egy levél, ideteszem...

""Kedves Éva!

Először is szíves elnézését kérem a kellemetlenségért az árnyékolóval kapcsolatban.
Sajnos az volt a probléma, hogy a megrendelő lapot, amit a nagykerben kell kitölteni
módosították.Az újon nincs olyan rubrika, ahol a zsinóros feszítést külön be kell ikszelni, ezért természetesnek vettem, hogy feszítéssel gyártják le.
Nem így lett!
A reklamációmra azt a választ kaptam, hogy tényleg megváltozott a megrendelő, de a megjegyzés rovatban ki kellett volna térni a feszítés igényére és ez nem az ő hibájuk, nem tudják azonnal kijavítani.
Ráírták, hogy s.o.s , de nem biztatnak semmi jóval mert halomban áll a megrendelőlap az asztalukon.
Én két naponta felhívom őket, hogy megsürgessem a dolgot és ahogy megkapjuk a napellenzőket, az első utunk önhöz vezet.
Talán önre nézve annyi vigasz lehet, hogy bár ezt nem mondtam, de az ebbe a szerkezetbe való távirányítós motort egy elírás miatt sokkal olcsóbban kapja meg és természetesen a feszítés felára sem önt terheli mert nem az ön hibája de ezek együttes összege meghaladja az 50.000 ft- ot.
Tudom, hogy ez nem vigasz a nagy melegben és az sem enyhíti a csalódottságot, hogy szerencsére nem szokott ilyen malőr előfordulni.
Bocsánat, még egyszer.

Jelentkezem.
Üdvözlettel: Attila""
addig is maradt a régi napellenző a hűséges társ :) 


Ha már lúd akkor legyen kövér a hálószobám szúnyoghálója a kezembe maradt és hívtam a szerelőt (péntek) aki meg is ígérte, hogy felhív hétfőn. Vártam de nem hívott és rá írtam, hogy mi van...
Ezt a levelet kaptam tőle:

""T Wágner Éva
  Bocsánat jött egy lehetősség Franciaországba vagyok szombaton érkezem
.
  Hajrá Magyarok
  kérek egy kis türelmet
  Janika""
Elment focit nézni és itt hagyott, még jó, hogy nem hívtam fel. Egyébként mindég levélbe szoktam intézni mert annak nyoma van és csak akkor telefonálok ha biztos vagyok a dolgomba. Aztán hétfőn sem hívott mert hogy a csapat tovább jutott... hát erről ennyit de meg ígérte, hogy csütörtökön kijön.
De újból telefonált szerdán, hogy nem jön mert még kint van és lerobbant a kocsi és valamikor a hétvégén jön haza... nem tudtam mit mondni csak megköszöntem, hogy értesített...

Végre fent a csempe, a gondnok (Laci) bevágta a a resztliket  mert 47,5x115cm volt a felület és a csempék 33x33cm. 1nm csempe az 9db ebből felhasználtam 6db a vágás miatt, maradt 3db.
amit átadnék db/800ft aki kéri az elviheti persze van tartalékom így a 3 nem fog hiányozni. Csak rátettem és kész...
nyári konyha a teraszon és ez végleges... már fel is avattam :)







és, hogy még kövérebb legyen a lúd elromlott a kis főzöm amit karácsonyra kaptam a tesómtól és csak egy párszor főztem rajta már is megy a szervizbe ami a világ végén van... kíváncsi vagyok mi jön még...


a kis főző rendben ott a helyszínen meg is csinálták épp bent volt a szervizes... és a szúnyogháló is rendben van már csak a rollosokat várom...

Kapott a terasz egy új asztalt ami nagyobb mint a  fehér, ideje volt és olyan a színe mint a teraszbútornak... a másik eladó...





a kis fehér asztal eladó 8000ft. 60x60x74 összecsukható


Most kaptam a levelet, hogy holnap jönnek a rolót szerelni...hiszem a ha látom :) én minden esetre kiürítettem a teraszt immár másodjára...




dolgoznak....



és a befejezés...







ma nagyon fújt a szél és ez volt a próba ami jól sikerült...nem megy erre arra...a színe kékeszöld de inkább a naptól zöldnek látszik... örülök, hogy vége...
a napernyő is eladó: 250x200cm és 22kg napernyőtalp együtt az eredeti ára 60ezer volt 30ért elvihető...


5 megjegyzés:

  1. Hosszú volt az út, de megérte. Szuper lett!

    VálaszTörlés
  2. Szia! meg tudnád adni a szerelők elérhetőségét? köszönettel: B.Szilvia

    VálaszTörlés
  3. Szia! meg tudnád adni a szerelők elérhetőségét? köszönettel: B.Szilvia

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Király Attila 0620 4559017
      vagy
      Farkas Sándor 0670 3643896
      Együtt dolgoznak
      http://wolfking.hu/
      Szívesen Éva :)

      Törlés