2012. szeptember 16., vasárnap

Párizsi beszámoló...

Talán azzal kezdeném,hogy nagyon szerettem volna eljutni Párizsba és nagy reményekkel indultam el. Párizsban esős volt a nyár és a megérkezésemmel nyarat vittem mivel 29-30fok körül mozgott. Nem sorba írogatok mint amikor Barcelonába jártam és annyira részletesen sem csak ami jön ami az eszem bejut.
Az első benyomásom a városról vegyes érzéssel indult de úgy voltam vele,hogy a következő nap majd kialakul, bár mindég az első megérzések a döntőek amik be is jönnek általában. Megnéztük az Eiffel tornyot és gyalog indultuk el a szajnaparton és olyan érzésem volt mintha ha a dunaparton sétálnék a budai oldalon, igaz a Szajna fele olyan széles mint a Duna. A torony is már olyan mint pénz gyár és úgy terelgetnek mint a marhákat a karámba amire 1órát vártunk ráadásul,hogy feljussuk de nem láttunk csodát max a várost. Ennyi volt és nem több.Nem részletezem mert azért láttunk ezt azt de csak a lényeget írom le.




Aztán másnap folytatódtak a kötelező körbejárások,hogy mindent megtudjunk nézni amit már úgy is láttunk a neten.
Szerencsénk volt mert a második nap végére találtunk egy olyan metró térképet amin be volt jelölve a metrók színenként és meg is voltak számozva így tudtuk melyik metró merre jön/megy. Ez nagy hasznunkra volt mert mindenhova eltudtunk jutni 5perc alatt így nem kellett állandóan keresgélni. Nagyon jól tájékozódtunk és tudtuk hol kell átszállni,leszállni.






A Notre Dame ami nagyon tetszett és a környéke is de bent hiába fotóztunk sajnos nem lettek jók mert túl sötét volt. Több templomba is voltunk és főleg az tetszett,hogy az oltár háta mögé belehet sétálni,körbemenni.
Ebédelni menetközben ettünk és nem csináltunk gondot,hogy mit eszünk.Déltől egészen úgy három óráig tele voltak a kajáldák amik millió számra voltak mindenhol és fulon üzemeltek,reggel,délben,este.A Szajnánál ettünk egy kis bisztróban ami hangulatos volt és amikor leültünk rögtön meg is telt.







És  akkor most beszéljünk arról,hogy mi az ami nem tetszett,a sugárutak amik zajosak és nagy a hangzavar millió kocsi beláthatatlan területek és a nagy távolságok mire odaértünk egy térhez,épülethez amibe ugyan nem mentünk be de elmondhatjuk ott is jártunk.Mindenhova bemenni úgysem akartunk mert akkor soha nem jutottunk el volna sehova. A múzeumokat most az egyszer kívülről nézegettünk mert Firenzében ezt  belülről kiélveztük így nem menetünkbe. A Louvre aminek a belső udvarában pihentünk kissé lepusztult de az épületeken látni,hogy amikor készlett gyönyörű volt. Épp valami felújítást végeztek,de be nem mentünk.












Három kertet látogattunk meg a Tuleriak,Luxemburg kert,Versailles kastély kertje.A Tuleirak egyik legnagyobb parkja Párizsnak de számtalan van szétszórva a városban. A Tuleriak egy fákból álló park és ha leguggolunk olyan mint ha egy őserdő lenne a fejünk felett. A Luxemburg kert tiszta virág és mesterséges tavak,nyirott fák és tisztaság tele székekkel,padokkal. A Versailles igaz Párizson kívül van 30percre de elmondhatom csodák még léteznek. Ott éreztem igazán,hogy francia területen járok.













Champs Élysées ami nagy csalódás volt számomra mert ott azt vártam,hogy a legszebb boltok vannak de tucat üzletek amik idehaza is látható. Talán a Louis vuitton volt az egyetlen a régi nagy áruházak közül ami ki emelkedett.Ha beakarnám határolni akkor a 60-as évek Rákóczi útra elékeztetett. A végébe a Diadal ív.Ha sorba veszem a területet amik egybe folytak akkor elindulunk a Louvre-tol a Turériákon keresztűl a Concorde téren át a Champs Élysées és a Diadal ív akkor szinte keresztülszeli Párizs szívét. A Concorde téren még ott az Invalidusok épülete ahova szintén nem mentünk be csak ücsikéztünk a parkjában.














Montmartre ami még olyan ami tetszett de annak is az a része ahol a Sacré Coeur van ez egy bazilika aminek az oltára mögé szintén belehet menni. Itt láthatjuk szintén az egész város. A Montmartre sem olyan már mint régen mert itt is minden a pénzről szól és nem igazán láthatjuk azt amiről olvasunk de legalább hasonlít egy kicsit arra. Innen gyalog lelehet jutni mert ez egy dombon van az 5. kerületbe amit ha tudtok kerüljetek el jó messzire.Libegővel mentünk fel és még erre is jó volt a napijegy érdemes venni mert metró,rer,busz és T járatra is szól egész napra.




























Latin negyed ami tele apró üzletekkel kajáldákkal diákok részére de a turisták kedvenc helye is. Sokat nem írok róla és csak itt ott csináltam képeket.






Amiről még írni akarok az a Lafayette ami világ hírű és csak multiknak szabad oda bemenni,kicsit kellemetlenül éreztem magam a sok elegáns üzlet között de úgy voltam vele turista nem öltözik ki. Pár képet csináltam itt is. Voltam a lakás diszitö részén is nem vettem volna semmit sem ha lett is volna rá keretem







Flea market ami egy humbug az interneten néztem ki a bolha piacot és mindent mondtak csak azt nem,hogy zárva nem is működik ezért nem ajánlom senkinek nem beszélve a környékről ami ijesztő. Úgy hirdetik hogy háztömbök aljában lévö kis boltok. Találtunk 1et egy bútorost de itt úgysem tudtam volna venni semmit.




A szálloda ami nagyon jó helyen volt, úgy tudnám meg határozni mint nálunk a Váci utca másik oldala (kis váci) ennyire a szánkban volt a belváros. Onnan minden elérhető volt szinte gyalog. A Saint Honorével párhuzamos utcában volt a gagyik boltja ez egy árkádos bevásárló ami a Tuleriákkal párhuzamos.
Sajnos amilyen szép helyen voltunk olyan zajos is volt mert rengeteg volt a szálloda amiket ugye elkel látni tiszta ágyneműkkel és kajával ezért nagy volt a forgalom és a kukáskocsik mindennap jártak.








És legutoljára tartogattam amit születésnapi előlegben kaptam mert ugye nem most van de korona az útra egy  Samsung Galaxy Y érintősképernyős mobiltelefont:)


Sok mindenről még nem beszéltem de majd lesz egy kiegészítő beszámoló ahova olyan képeket teszek fel amik ide nem kerültek és,hogy még merre jártunk
Hát dióhéjban ennyi.
 

4 megjegyzés:

  1. Nekem tetszett a beszámoló, érzem rajta, hogy többet vártál tőle(szerintem én is ezt tettem volna) a sok olvasgatás, képnézegetés után. Azok a festmények nagyon tetszenek és azok a kis hangulatos utcák! És neked milyen hosszú a hajad!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen többet vártam ennek ellenére jóléreztem magam hisz ott voltak a tesoim,a hajam meg majd leér a derekamig:)

      Törlés
  2. A beszámoló nekem is tetszett! Jók a fotók is nagyon! Azt látni hogy szinte mindenhol hatalmas tömeg van. De azért a lényeges dolgokat megnéztétek. A csalódásod talán enyül picit utólag, hisz gyönyörű helyeken jártatok. De sajnos civilizációs átkunk hogy mindig mindenhol a pénzről szól minden. Ne tudd meg hányszor tudnék itt sikitani ettől. :-))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó beszámolót írt a húgom,de Ő nagyon nem bírja a városi zajt.Pedig szerintem egy évben egyszer ilyen is kell.Az felpezsdíti az egész évi unalmas szürke napokat.Holnap újból mennék.

    VálaszTörlés